foto: Eelke Rijpkema

 

Op nieuwjaarsmorgen werden de inwoners van Makkinga door de Makkingaster Oudejaars Ploeg (MOP) op de Brink verast met een heuse molen. De MOP kwam dit keer als oudejaarsstunt met een grote molen de Brink oprijden. Het 150 jarig jubileum van de molen was voor de MOP de aanleiding om aandacht aan de jubilerende molen te schenken. De molen ontving ook nog een replica van ‘De Weyert’ in geometrische vorm gemaakt door ‘Fabryk Design’, naar ontwerp van Janique Gorter. Eerder kreeg de molen van de MOP al een opdracht om 110 molenpakketten, met producten uit de molenwinkel, samen te stellen voor alle 65 plussers van Makkinga. Op oudjaarsavond heeft de MOP de molenpakketten met daarin een kleine replica van de molen bij de 65 plussers rondgebracht.
We zijn de MOP zeer dankbaar voor de aandacht tijdens de oudejaarsstunt en het cadeau wat we mochten ontvangen.

Korenmolen de Weyert bestaat dit jaar 150 jaar, een reden voor een klein feestje met een mooi cadeau. De vrijwilligers van de molen dragen vanaf nu bedrijfskleding om de herkenbaarheid bij de bezoekers te vergroten. Er zijn nieuwe shirts, truien en vesten aangeschaft in een herkenbare blauwe kleur. De kleding is voorzien van het logo van de molen.
De aanschaf van de werkkleding is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van MOP Makkinga en Werkfactor Bedrijfskleding Drachten.
Momenteel heeft de Weyert 32 vrijwilligers: 8 molenaars, 8 assistent molenaars, 2 leerling molenaars en 14 winkeldames.
Op 1 september werd het 150 jaar bestaan van de molen gevierd met de vrijwilligers. De groep ging in Eernewoude skûtsjesilen, met na afloop een heerlijke barbecue.
Geïnteresseerd in vrijwilligers werk bij de molen, loop gerust eens binnen voor meer informatie. Geopend op zaterdag van 09.30 uur – 16.00 uur.

Het weekend van 7 en 8 september staat in Ooststellingwerf in het teken van de open monumenten dagen.
In de folder lees je er alles over. De folder kun je hier openen. In Makkinga kun je maar liefst 3 objecten verkennen. De nummers 9, 10 en 11 uit de folder.

Museum Oold Ark en korenmolen de Weyert doen beiden dagen mee. Zaterdag zijn we van 9.30 tot 17.00 uur open en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.
De ontginningsboerderij (9) is zondag te bezoeken van 12.00 tot 17.00 uur.

Wil je het filmpje over de Open Monumentendag bekijken? Klik dan hier.

Het weekend van 12/13 mei 2018 was het ‘Nationaal Molenweekend’. Ook de 150 jaar oude molen “De Weyert” in Makkinga deed daar aan mee. Dankzij het fraaie weer vonden veel mensen, zowel volwassenen als kinderen, de weg naar de molen en het naast gelegen museum ‘Oold Ark’. Volgens de vrijwilligers, die de rondleidingen verzorgden, zijn er naar schatting 160 bezoekers geweest. Tijdens de rondleidingen werden bezoekers geïnformeerd over de werking van de molen en kon men genieten van het fraaie uitzicht vanaf de stelling. Ook de producten van de molenwinkel vonden gretig aftrek.
Aan het eind van het molenweekend draaide de wind en nam in sterkte toe, waardoor de molen ook nog volop draaiend bewonderd kon worden. Bezoekers waren onder de indruk van de techniek van de molen en de passie waarmee vrijwilligers zich voor de molen inzetten.

Op 6, 7, en 8 juli kunt u wederom volop genieten bij korenmolen ‘De Weyert’ in Makkinga van de openluchtvoorstelling “De gelaarsde kat”. Alle informatie hierover is te vinden op www.kattinga.nl .

Op zaterdag 12 en zondag 13 mei is het Nationale Molendag. De Weyert in Makkinga is op beide dagen gratis te bezichtigen. Van 10.00 tot 16.00 uur is iedereen van harte welkom.

Molenaars en vrijwilligers van De Weyert geven rondleidingen. In de winkel zijn de inmiddels populaire Weyert-bakmixen te koop evenals de Weyertbolletjes, roggeknar en roggebrood. Verder kan er op het terras fris, koffie en thee gedronken worden. Het naastgelegen museum Oold Ark is deze dag ook gratis te bezichtigen. Beide Ooststellingwerfse attracties zijn de moeite van een bezoek waard. U kunt een bezoek ook combineren met een wandeltocht “Swalkroute” van 6 km langs de mooiste plekjes van Makkinga of een fietstocht “in het spoor van de tram” van 25 km.

Meer informatie over de Nationale Molendag is te vinden op www.molens.nl

De vrijwillig molenaars van de Weyert zijn, met alle molenaars in Nederland, trots op het feit dat het mooie ambacht wat ze uitoefenen nu is ingeschreven op de Unesco-lijst van immaterieel erfgoed.
Ter gelegenheid hiervan staat de molen in de vreugdestand.
De vreugdestand is te herkennen aan dat het onderste wiekenend, vanuit de draairichting gezien, nog niet helemaal het onderste punt heeft bereikt.

Meer lezen? Lees dan het artikel op de website van de overheid.

Zondag 10 september vond voor de eerste maal in de gemeente Ooststellingwerf Open Monumentendag plaats.

In Ooststellingwerf openden monumenteigenaren gratis hun monument en gaven rondleidingen over de geschiedenis van het monument. Ook korenmolen “de Weyert” is een monument, industrieel erfgoed. Samen met museum Oold Ark opende de Weyert de deuren voor deze speciale dag.

lees verder: Open monumentendag 10 september 2017 

Na het succes van vorig jaar komt ook dit jaar de fruitpers van Friesland Zuid weer naar Makkinga.
Op zaterdag 7 oktober kunnen de appels en peren weer geperst worden. Door de strenge nachtvorst van afgelopen voorjaar dragen sommige bomen minder vrucht, maar we gaan er vanuit dat we de fruitpers weer de hele dag aan het werk kunnen zetten.

lees verder: Fruitpers Friesland Zuid komt zaterdag 7 oktober naar Makkinga