Op 14 december is op het plein voor de molen het Midwinterfeest 2019 gehouden. De dag begon met harde wind, zo hard dat op veel plaatsen in het land gelijksoortige evenementen werden afgelast. De wind ging na het middaguur gelukkig liggen en gaf verder geen problemen meer voor de markt die 16:00 uur van start ging.

Lees verder: Midwinterfeest december 2019

De heerlijke Weyert Pepernotenmix staat weer in de winkel van de Weyert voor u klaar.
We zijn elke zaterdagmorgen open van 9.30 – 12.30 uur.

Op zaterdag 12 oktober is weer volop gelegenheid om de Friese molens te bewonderen.  
Korenmolen De Weyert en museum Oold Ark zijn zaterdag 12 oktober van 10.00 tot 17.00 uur tijdens Friese molendag gratis te bezichtigen.
De vrijwilligers van molen en museum staan voor u klaar om een rondleiding te geven.
Voor kinderen is er de mogelijkheid om de speurtocht van Moppie de muis door de molen te doen. Op een speelse wijze leren de kinderen over de werking van de molen. Hierbij mogen ze ook een zakje graan malen en kunnen ze een diploma “Junior assistent molenaar” verdienen.
Bij voldoende wind wordt er graan gemalen.  
In de winkel zijn de populaire Weyert-bakmixen te koop. Verder kan er koffie en thee gedronken worden met eigen gebakken lekkers.

Meer informatie over de Friese molendag is te vinden op www.friesemolendagen.nl

Zondag 15 september is het in Ooststellingwerf weer Open Monumenten Dag. Korenmolen de Weyert en museum Oold Ark doen ook weer mee en zijn geopend van 12:00u tot 17:00u.

Voor een compleet overzicht bekijk je de afbeeldingen van de folder hieronder:

 

 

Op verzoek van De molen “De Weyert” hield de brandweer uit Oosterwolde op maandagavond 17 juni een oefening.
De vrijwilligers wilden graag weten hoe de brandweer een slachtoffer uit de kap van de molen kan halen.

Lees verder: Brandweer Oosterwolde rukte uit naar Korenmolen “De Weyert”.

Het was tijdens Hollandsche Molendagen 2019 gezellig druk op De Weyert. Zaterdag kwamen al veel bezoekers een kijkje nemen. Zondag hadden de vrijwilligers van De Weyert een Frans pleintje georganiseerd en was het met ca. 150 bezoekers nog veel drukker.

lees verder: Gezellig druk

Op 11 en 12 mei 2019 is het Nationale Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland. In heel Nederland zijn de molens zoveel mogelijk geopend voor bezichtiging. Het thema is: 'Ontmoet de molenaar!'. Want molens leer je pas goed kennen, als je met molenaars praat. Op korenmolen De Weyert in Makkinga staan ze klaar om alles te vertellen over dit ‘levende’ monument en hun beroep, dat op de UNESCO lijst van cultureel erfgoed van de mensheid staat. De entree is gratis. Op Nationale Molendag is op De Weyert altijd wat extra’s te beleven. Dit keer is er zondag 12 mei een klein gezellig Franse pleintje voor de molen. 

lees verder: Ontmoet de molenaars op De Weyert tijdens de Nationale Molendagen

Wat is er mooier dan het oude ambacht van molenaar te leren en daarna vrijwillig een molen te kunnen bedienen. Op Korenmolen De Weyert in Makkinga kan dat. De Weyert is een lesmolen waar leermeesters de leerlingen begeleiden in de praktijk en theorie. Iets voor jou? Er zijn weer opleidingsplaatsen vrij. Je kunt vrijblijvend een aantal proeflessen volgen.
De opleiding heeft een praktisch deel, een technisch deel en een deel over de ontwikkelingsgeschiedenis van windmolens. Als je geslaagd bent kun je als zelfstandig molenaar de molen veilig en verantwoord bedienen, onderhoud uitvoeren en het publiek vertellen over de cultuurhistorische geschiedenis van deze indrukwekkende werktuigen.
De opleiding vindt één keer in de 2 weken plaats op zaterdagmorgen, voornamelijk op de molen in Makkinga. Voor bijzonder oefeningen wijken we uit naar onder andere de molen in Noordwolde en de poldermolen in Goëngahuizen.
Door steeds nieuwe molenaars op te leiden houden we dit een uniek stukje erfgoed in stand en kunnen we een eeuwenoude traditie voortzetten. Het beroep molenaar staat op de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid bij Unesco.
Meer weten?
Voor meer informatie kun je bellen met Eelke Rijpkema, telefoon 0516-441688. Mailen kan ook Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of kom eens een kijkje nemen op de molen. De molen is elke zaterdag open van 9.30 – 16.00 uur.