Op 14 en 15 mei 2022 is het Nationale Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland. In heel Nederland zijn op deze dagen zoveel mogelijk molens open voor bezichtiging. Het thema
van De Weyert in Makkinga is dit jaar 'Van akker naar bakker'. Op beide dagen is de molen open van 10.00 tot 16.00 uur.


Rondleidingen
De molenaars op De Weyert staan klaar voor een rondleiding en vertellen ze graag over hun passie voor dit ‘levende’ monument en hun beroep, dat op de UNESCO lijst van cultureel erfgoed staat. De entree is beide dagen gratis. Kinderen kunnen zoeken naar Moppie de molenmuis en een certificaat junior assistent molenaar verdienen. Er is koffie / thee en lekkers. In de molenwinkel kunnen thuisbakkers hun hart ophalen aan de vele bakmixen van De Weyert. Museum Oold Ark is deze beide dagen ook open, een leuk familie-uitje in het weekend. De entree is tijdens de Nationale Molendag gratis.
Informatiemarkt Van akker naar bakker
Op Nationale Molendag is er altijd iets extra’s te beleven op de molen. Dit keer is er op zaterdag 14 mei een informatiemarkt over het project Van akker naar bakker op het pleintje voor de molen. Molens zijn de spil in het proces om brood te maken: het graan van de akker gaat via de molen als meel naar de bakker. In de regio Elsloo, Makkinga – Oosterwolde is dat extra bijzonder gemaakt door er biodiversiteit aan toe te voegen. De teler, de molenaar en de bakker werken binnen een straal van 10 km nauw samen aan een nieuw en uniek streekproduct: Weyerts Eygen volkorenbrood. Op zaterdag 14 mei vertellen de teler, de bakker en de molenaar daar alles over op de informatiemarkt. Bakker Nijstad uit Oosterwolde verkoopt broodproducten en de vrijwilligers van de molen bakken weer pannenkoeken.