20 jaar geleden ontstond bij Jan Sinnema uit De Wilgen het idee om molenaar worden. "Dat was een gevolg van mijn denken in die tijd; de hang naar romantiek, puurheid en milieuvriendelijkheid. In de weer zijn met de natuurlijke elementen en deze gebruiken om een mooi product te maken. Kortom ik droomde er op los. Natuurlijk wist ik dat de realiteit vaak minder romantisch is en

ik liet op dat moment die droom voor wat het was."

Een droom werd werkelijkheid
Jan liet de droom voor wat het was. Maar na 15 jaar was Jan, gedreven door eenzelfde romantiek, op zoek naar een tegelkachel. Hij kwam toevallig bij een kachelboer in Makkinga terecht en vond De Weyert. "Ik zag de molen, ervoor zaten mensen op een bankje en ik besloot te gaan kijken. Zo ontmoette ik leermeester Wil Heick, die al snel mijn enthousiasme in de gaten kreeg. Hij liet me de molen zien, helemaal tot in de kap. Ik was gelijk verkocht. Dit was mijn kans om mijn droom te verwezenlijken: molenaar worden. Ik begon met de molenaarsopleiding. Om de week op zaterdagochtend volgde Jan samen met drie andere leerlingen de lessen op de molen. "Het waren heel plezierige ochtenden. We liepen met Wil door de molen en benoemden elk balkje, plankje of wieltje om zo de theorie onder de knie te krijgen. Het was spannend en uitdagend om met de molen te leren omgaan en om alle handelingen goed uit te voeren. Smeren, kijken naar het weer, kruien, malen. Ik had het gevoel met iets puurs bezig te zijn in een romantische omgeving. Maar zoals ik al zei: de realiteit is minder romantisch. Het kruien is zwaar, de kap klein en de trappen zijn steil." "Na ongeveer drie jaar mocht ik de molen zelfstandig bedienen. Het voelde als een grote verantwoordelijkheid en ik wilde dit zo goed en veilig mogelijk doen. En zoals met alles, hoe vaker je het doet, hoe ervarener je wordt. Nu ben ik om de drie weken op zaterdag ingeroosterd als molenaar. De molen wil echter alleen draaien op wind en die staat niet altijd ingeroosterd op zaterdag. Daarom draai ik zo nu en dan ook door de week om aan de bestellingen van de bakkers te kunnen voldoen." Het spreekt voor zich dat een molen veel onderhoud vergt. Dit doen de molenaars en de assistenten samen. Ze leiden dat in goede banen door afstemming. Jan: "We overleggen, vergaderen, maken checklijsten, houden het molenjournaal bij, enzovoort. Iedereen pakt zijn stuk op. Zo houden we De Weyert levend. Ik vind dat we daar goed in slagen. Dat voel je als je op de molen rondkijkt: Alles is onder controle, de molenaar is even gaan koffiedrinken…"

Interesse?
Ook molenaar worden? Je kunt op zaterdag tijdens openingstijden langskomen op de molen. Daar ontmoet je de molenaars en kunt je ze vragen naar hun ervaringen.