Albert Mulder

Het museum Oold Ark wil op de bezoekers overbrengen:
een expositie van allerlei handgereedschappen; veelal vernuftig gemaakt met alleen dat materiaal dat men zich kon veroorloven en de kennis die op dat moment voorhanden was. De rode draad die door de hele collectie loopt is: handgereedschappen. Handgereedschap, de naam zegt het al, de mens was zelf de enige krachtbron.

Collectie
Aan het soms behoorlijk versleten gereedschap zie je gewoon het zware werken aan af! Veel lichamelijke inspanning, lange werkdagen en dat alles onder soms armoedige omstandigheden. Maar ook zie je in het museum de ontwikkeling van diverse gereedschappen. Je ziet ontwikkeling in beter materiaal gebruik, het toepassen van verfijndere krachtoverbrenging en dat vertaalt zich dan weer in betere eindresultaten met minder krachtsinspanning. Kortom je ziet de drang van de mens om betere producten te maken door minder vermoeiend werk en een betere toekomst voor de arbeider. Op een leuke manier geeft het museum een boeiend beeld van veel verschillende ambachten zoals die vroeger onder anderen in de Stellingwerven werden uitgeoefend. Zo zijn bijvoorbeeld de wagenmaker, de smid, de schoenmaker, de timmerman en nog vele andere ambachten aanwezig. De diverse ambachten met bijbehorende gereedschappen worden duidelijk tentoongesteld in kleine werkplaatsen, zodat de bezoeker een goed beeld krijgt hoe het ambacht beoefend werd. Met enige regelmaat wordt een nieuwe wisseltentoonstelling ingericht in het museum, zodat het zeker de moeite waard is om als bezoeker nog eens terug te komen.


Met dit bord aan de wand wordt de herinnering aan Albert Mulder en aan zijn verzamelwoede, die heeft geleid tot dit museum, levend gehouden. De basis van de collectie van het museum is gelegd door Albert Mulder, die vele jaren oude gereedschappen verzamelde. Over het gereedschap en de beroepen publiceerde hij verschillende boeken, die in het museum ter inzage liggen.

    

 

Reacties vanuit het gastenboek van museum Oold Ark

Wij zijn hier met de klas. Het is super leukl!
Juf Aukje en leerlingen van groep 6 OBS de Trede uit Haule

“Molen en museum bezocht en meel gehaald om een broodje te bakken. Mooie interessante rondleiding gehad.”
Bezoek uit Appelscha en Baarn

Na een tijd niet geweest te zijn, zijn Harmke en ik vandaag nog even in het museum geweest. Ik had nog een blauwe kiel die ik nu maar weer heb ingeleverd. Met plezier denk ik terug aan de tijd dat ik vrijwilliger was. Het is fantastisch hoe keurig alles nog tentoongesteld is. Makkinga kan trots zijn op hun historisch museum. Veel succes in de toekomst .
Jannes Stoker en Harmke uit Oosterwolde

Wat een prachtig museum! Geweldig om een indruk te krijgen van “hoe het vroeger was”.
Fam. Snoek en kinderen

Heel prettige indrukken van vroeger uit mijn jeugd.
Roely Reindersma Saller USA

Wat een geweldige collectie gereedschappen bij elkaar. En ook heel herkenbaar allemaal. Schitterend onderhouden. Ga zo door!
Fam. Lit

Prachtig museum. Bedankt voor de rondleiding en complimenten voor de kennis en de mooie manier waarop er werd verteld.
Zorgboerderij De Flint, Fochteloo

De koffie was heerlijk!
Tia en Willie

Fantastico Mouno de Grano!
Sara uit Malorca.

Zeer de moeite waard. De traplift is een uitkomst!
We hebben de molen en het museum bezocht. Opvallend veel uitleg gekregen over hoe alles werkt. De liefde voor het vak! Welk vlees je in de kuip hebt, het ondergeschoven kind. Veel opgestoken.
Paul en Jacqueline uit Amsterdam.

Erg leuk, veel te zien, Prima rondleiding. Lekker koek en koffie.

Wij zijn met onze kleinkinderen geweest. Voor hen het helemaal een teruggang in de tijd en heel leerzaam. Voor ons veel herkenning uit vroeger tijden. Pope en Jellie Akkerman

Opening tentoonstelling schilderijen van Aizo Betten Genieten van oude verhalen en prachtige schilderkunst
Liesje Bos

Een heel gezellige morgen en een mooi verhaal
Hiltje Veenstra-Bouma

Een prachtig samenkomen van oud en nieuw
Joke

Een prachtig eupenings verhael van Aizo Betten. En prachtig wark.
Pieter Jonker